Bed & breakfast Ferieboliger Rundvisning Kursuscenter Kontakt Links   

Lagt på www.berlingske.dk 30. juni 2003 kl. 22:30

En hvalfisk i Præstø Fjord

Af Jens Andersen

På herregården Nysø boede og badede H. C. Andersen, Thorvaldsen og Grundtvig, og da eventyrdigteren under et ophold i 1843 kastede sin kærlighed på den unge baron Stampe, skulle det få varig betydning for den adelige slægt og egnen omkring Præstø. Den lille barokperle i Sydsjælland er næste stop i vores sommerserie, hvor Jens Andersen , der netop nu færdiggør en stor biografi om eventyrdigteren, er fulgt i Andersens fodspor rundt på de danske herregårde.

H. C. Giftekniv
Da man fejrede Thorvaldsens fødselsdag på Nysø i november 1843, forelskede H. C. Andersen sig nemlig i en af husets to sønner, den 22-årige Henrik Stampe (ikke at forveksle med hans far). De følgende måneder sværmede de to mænd for hinanden inde i København, hvor den unge jurastuderende baron besøgte Andersen i hans lejlighed. Det skulle dog hurtigt vise sig, at Henrik Stampes største interesse i H. C. Andersen var rettet mod en purung kvinde ved navn Jonna Drewsen, hvis familie digteren kendte ret godt og således var en genvej til.

Inden længe var Andersen involveret i en vaskeægte, romantisk kærlighedshistorie med masser af forviklinger, følsomme breve og hemmelige stævnemøder mellem to unge mennesker, hvis forelskelse Andersen levede og fantaserede sig dybt ind i og blev en så trofast, inspirerende brevdue for, at Henrik og Jonna i hemmelighed forlovede sig i sommeren 1844.

Det parti var den skrappe baronesse på Nysø mildt sagt ikke tilfreds med, og vreden blussede yderligere op, da hun år senere hørte, at H. C. Andersen havde haft en kreativ finger med i spillet. Der skulle derfor gå seks år, før parret kunne gifte sig og flytte ind på en firlænget, kridhvid gård med stråtag - Christinelund - der endnu i dag er under godset Stampenborg og ligger små tre kilometer fra Nysø, godt gemt bag hundrede år gamle egetræer for enden af en grusvej i Præstøs udkant.

I 1850erne og 60erne, hvor Andersen havde lagt Nysø og baronessen på is, besøgte han Christinelund fem gange. På stuehusets gavl ses stadig to store initialer bøjet i stål i murværket: »H.S. - J.S.«. Måske burde der også have stået »H.C.A.«, men i stedet valgte Henrik og Jonna at lægge et gammelt vognhjul op på tage t til storkerede, så digteren og hans yndlingsfugl kunne slå sig ned, når de var på sommertræk. Og Jonna skrev til ham:

»De bliver aldrig glemt af Henrik og mig, kære velsignede Andersen! De har præget Dem således ind i vort liv, at først vore erindringer måtte dø, og kærligheden til den, for at mindet om kærligheden til vore digterven kunne dø.«

Andersen glemte heller aldrig sin kærlighed til det unge par og skabte i 1850erne tre fortryllende billedbøger med collager, papirklip og smådigte til Henrik og Jonnas ældste døtre, Rigmor, Astrid og Kristine. Det var småpiger, digteren ikke kun blev en gudfar for, men i hjertet følte sig som en rigtig forældre til. På en af siderne i Astrid Stampes billedbog fra 1853 ser man derfor et billede af en stor fisk og nedenunder har digteren (med tanke på alle de mavepiner, han pådrog sig under opholdene på Nysø) skrevet: »En hvalfisk tæt ved Nysø have/ han vil ind på land, han har ondt i sin mave.«

Så sprællevende kan ringen omkring Præstø by sluttes den dag i dag. Med historien om Nysø, Christinelund, slægten Stampe og en hvalfisk ved navn H. C. Andersen, der nu og da kom svømmende forbi og slog kraftigt med halen.

 


Christinelunds administration - Christinelundsvej 36 - 4720  Præstø
Tlf. +45 5599 2200 - e-mail: mail@christinelund.dk

 

Web-design: www.image-gruppen.dk